+381691080920 ugradisam@easykit.rs

Pokazaću ti zašto je podno grejanje dobar izbor i na šta da obratiš pažnju!

Sad još nije hladno ali će jednom stići i zima a sa njim i sneg, mraz i duge hladne noći, tada ne želiš ništa drugo nego da se umotaš u mekano ćebe u toploj sobi i da pogledaš jedan dobar film ili da uzmeš jednu dobru knjigu. Nažalost  opuštanje ne može biti potpun ako je u kući hladno, ili ako se cele zime brineš, da li ćeš moći da platiš račun za grejanje.

Podno grejanje je super alternativa, tako da vredi razmišljati o njemu.

Različiti tipovi i kako funkcionišu

Razlikujemo dva tipa podnog grejanja

 1. Vodeno podno grejanje

 Vodeno podno grejanje može da se izvede suvom ili vlažnom tehnologijom. Prednost  izrade sistema suvom tehnologijom je da nije potrebno sačekati sušenje poda i zbog toga znatno skraćuje vreme izrade. Suština vodenog podnog grejanja je da se ispod podne obloge postave cevi u kojem cirkulise topla voda i pomoću nje se greje pod.

2. Električno podno grejanje

 Podno grejanje na struju se može podeliti u dve grupe: električni kabel i na grejnu mrežu.

     Podno grejanje sa grejnom mrežom zahteva vrlo tanak pod i ugrađuje se ispod betona.
Podno grejanje  sa grejnim kablom se postavlja u betonski pod.

Bitne prednosti podnog grejanja

 

  • štedi energiju
  • moderan sistem grejanja
  • veći konfor u odnosu na druga grejanja
  • u smislu estetike je idalan izbor
  • pruža slobodu u postavljanju nameštaja
  • ne zahteva održavanje
  • kontrola temperature prostorija
  • dug vek eksploatacije, nema kvarova
  • po potrebi  može da se koristi sa drugim tipovima grejanja

Kada vredi ugraditi podno grejanje?

 Najbolje je već na početku planiranja razmišljati o podnom grejanju. Tada još slobodno možeš da odabereš odgovarajuće uslove (na pr vrtu poda itd.) Trebaćeš odličnog stručnjaka i jedan projekat, a naravno ne smeš zaboraviti i materijal za ugadanju.

 Na šta treba paziti pre narudžbe?

 Postoji mogućnost izgradnje podnog grejanja prilikom renoviranja ili adaptacija kuće, ali treba da uzmeš u obzir nekoliko neugodnosti: vađenje posojećeg poda, kod novogradnje nije slučaj. Da bi se postavilo podno grejanje, u većini slučajeva pod će biti višlji za nekoliko centimetara. Na prvi pogled ti se čini da i nije toliki problem ali ako bolje razmisliš, primetićeš da otvor za vrata treba povisiti a može biti problema i sa ugradnim ormarima plakarima. Zato ozbiljno obrati pažnju na ove stvari!
Pre naručivanja sistema podnog grejanja treba proveriti  i kotao, jer ako nije odgovarajući, tvoj sistem će biti manje energetski efikasan iako je cilj energetska efikasnost. Kondenzacioni kotao najbolja kombinacija za podno grejanje.

Ako trebaš kupiti i novi kotao uskoro dolazimo i sa ovom temom. Ako te nešto konkretno interesuje javi nam, sigurno ćemo obratiti pažnju!;)

Kakva obloga za podno grejanje?

 Jedan od najboljih izbora za podno grejanje je hladan pod, jer se lako zagreje i drži toplotu. Od podnih pločica pa do različitih betona izbor je savršen. Što je dobra vijest za one koji prate nove  trendove, jer su neki materijali postali veoma moderni danas kao što je dekorativni beton itd.

 Da li odgovara drveni parket?

 Ako želiš da imaš drveni parket u stanu, važno je znati, što je deblji pod, to je manji učinak podnog grejanja. Učinak sistema je od oko 5 do 10% niži ako odabereš ovu vrstu podne obloge za podno grejanje, ali ako je drveni parket pod tvojih snov, nemoj ga se odreći, samo znaj da trebaš neki kompromis!

Drveni parket kao i laminatni pod je dobar izbor za podno grejanje sa električnim grejnim folijama, ali je učinak manji. Tepih, brodski pod ili parketa od bambusa – može da se kombinuje sa podnim grijanjem – ali imaju nisku emisiju toplotnog zračenja pa se preporučuje samo nakon temeljnog razmatranja.

Kakav je raspored temperature u sobi?

Vertikalno

Pogledajmo prvo tradicionalni sistem. Ako se greješ sa radijatorima, ispod plafona će biti najtoplije (možete biti i 30 stepeni), naravno, ako ne želitš da se smrzneš u zoni kretanja. Nažalost, što se niže meri temperatura,  to je i manja temperatura, i  navlačiš sve više čarapa na hladne noge.
U slučaju podnog grejanja je obrnuto. Tvoje noge uživaju u toploti, a luster nek se smrzava na plafonu. Zahvaljujući tome, imaćeš veću udubnost sa podnim grejanjem ali trebaće i manje da se greje i tako ćeš uštedeti jer nećeš morati da greješ celu visinu prostorije.

Prednosti toplog poda:
• bebama pruža ugodnu i toplu površinu, ne moraš brinuti, da će se prehladitii
• nije potreban kamin za  romantiku na podu, odsad ne morate da sedite na jastuku kada se kartate sa društvom
brže se suši pod, tako da ne treba da isteraš porodicu iz soba na nekoliko sati  (Da li ti je ovo pao na pamet ?)
• ako imaš mačku, obožava će te, više neće trebati da se gužva na radijatori, nego može udobno da se smesti bilo gde u stanu – miau

 Vodoravno

Raspored toplote kod podnog grejanja je ravnomerniji, budući da je radijator smešten na jednoj strani sobe, stoga se druga strana prostorije teže zagreva. Podno grejanje se prostire ispod cele sobe, tako da se cela kuća ravnomerno zagreva.

 Pogled na estetiku

Ima ljudi koji su zaljubljeni za industrijskim uređenjem, gde ogromne cevi vise na zidovima, vide se gole cigle. Ako ne pripadaš ovom st Zašto je još dobro da nema radijatora?
Možeš slobodno planirati mesto nameštaja, ne moraš ostaviti prostor ispod prozora zbog efikasnog rada radijatora, možeš slobodno postaviti sto skroz do zida.
• Ne moram ni reći da neće biti više mukotrpnih i dugih čišćenja radijatora. Uh kako mrzimo to, zar ne?

 Je li sad ima prašine ili ne?

 Svako zna teoriju da od podnog grejanja prašina “lebdi” u prostoriji, što nije dobro za alergiju i astmu. Pogledajmo činjenicu da li je ova teza istinita ili netačna.

Prvi korak je da se upoznamo sa konceptom zračenja i konvekcije u sistemima grejanja. Konvekciono grejanje, cirkulacijom vazduha – takozvani posredni medij  – zagreva prostoriju, dok kod sistema sa zračenjem zagrevanjem čvrstih površina  pomaže osigurati prijatnu temperaturu prostorije. Što je površina veća, to je bolje toplotno zračenje. Grejanje konvekcijom se smatra radijatorsko grejanje, a grejanje zračenjem je podno, zidno i plafonsko grejanje.

Prašinu podiže cirkulacija zraka, a zračenjene, pa je tačan odgovor na gore navedeno pitanje, da prašina ne „lebdi“ kod podnog grejanja. Naravno, to ne znači da češ se rešiti brisanja prašine, usisavanja ili brisanja poda. Žao mi je!

ilu, onda ćeš biti sretan što ne moraš odsad gledati ružne radijatore ni u jednoj prosoriji. Jednostavno će nestati sa zidova, toliko manje! Juhu!

Ono što finansijski trebaš znati o podnom grejanju

Prilikom izrade finansija trebaš uračunati troškove projekta i ugradnje jer mnogi ne obrate pažnju na ove stvari, nemoj propustiti zbog ovaga svoj dom iz snova. Istina, sistem podnog grejanja skuplja od radijatorskog, ali je njegov operativni trošak mnogo povoljniji.
Otprilike 15-25% je jeftinije grejati se podnim grejanjem nego sa radijatorima. To se, između ostalog, odnosi na činjenicu da radi s nižom temperaturom kako bi dostigla istu sobnu temperaturu.

Istina je,  da je radijator uobičajeni prizor u našem domu, ali ako postoji bolje rešenje, ne vredi ostati pored njega samo po navici. Ako će ti nedostajati, još uvek možeš staviti fotografiju na njegovo mjesto. : P

Pin It on Pinterest