+381691080920 ugradisam@easykit.rs

Pokazaću ti zašto je podno grejanje dobar izbor i na šta da obratiš pažnju!

U hladnim, zimskim noćima jedan od najlepših ugođaja koje čovek može sebi da priušti je da se umota u meki pokrivač, u toploj sobi, da čita knjigu ili gleda dobar film. Kako god da provodimo slobodno vreme kod kuće, teško ćemo se opustiti ako je u kući hladno ili ako brinemo kako  platiti račun za grejanje?   

Podno grejanje je sjajno rešenje, tako da vredi razmisliti i uzeti u obzir ugradnju podnog grejanja.

Vrste podnog grejanja i kako funkcionišu

Razlikuju se dva tipa podnog grejanja.

 1. Vodeno podno grejanje

 Vodeno podno grejanje može da se izvede suvom ili vlažnom tehnologijom. Prednost  izrade sistema suvom tehnologijom je u tome da nije potrebno sačekati sušenje poda i zbog toga je vreme ugrađivanja značajno kraće. Suština vodenog podnog grejanja je da se, ispod podne obloge, postave cevi u kojima cirkuliše topla voda, pomoću koje se greje pod.

2. Električno podno grejanje

 Podno grejanje na struju se može podeliti u dve grupe: električni kabel i na grejnu mrežu.

Podno grejanje sa grejnom mrežom zahteva vrlo tanak pod i ugrađuje se ispod betona.
Podno grejanje  sa grejnim kablom se postavlja u betonski pod.

Bitne prednosti podnog grejanja

 

  • štedi energiju
  • moderan sistem grejanja
  • veći komfor u odnosu na druga grejanja
  • idealan izbor za estetiku doma  (ne vidi se)
  • pruža slobodu u uređivanju enterijera 
  • ne zahteva održavanje
  • kontrola temperature prostorija
  • nema kvarova – dug period korišćenja 
  • po potrebi,  može se koristiti sa drugim tipovima grejanja

Kada ugraditi podno grejanje?

U slučaju novogradnje, najbolje je već na početku planiranja razmišljati o podnom grejanju. Tada još imate slobodu odabira odgovarajućih uslova (npr. vrstu poda, itd.). Potreban je odličan stručnjakprojekat i materijal za ugradnju.

Pažnja pre naručivanja!

Pored ugradnje u novim objektima, postoji mogućnost izgradnje podnog grejanja prilikom renoviranja ili adaptacija kuće. U ovom slučaju, uzimamo u obzir nekoliko neugodnosti: vađenje postojećeg poda. Tokom postavke podnog grejanja, u većini slučajeva, pod bude viši za nekoliko centimetara. Ovo dalje može da uzrokuje dalje promene u okolnom prostoru ili nameštaju (npr. treba podići vrata ili rešiti ugradne plakare). Zbog toga je važno obratiti pažnju i konsultovati se pre ugradnje podnog grejanja.

Obavezno je proveriti  i kotao, jer ako nije odgovarajući, Vaš sistem će biti manje energetski efikasan, što se kosi sa jednim od ciljeva sistema , a to je upravo energetska efikasnost. Kondenzacioni kotao je najbolja kombinacija za podno grejanje.

Kakva je obloga za podno grejanje?

Jedan od najboljih izbora za podno grejanje je hladan pod, jer se lako zagreje i drži toplotu. Od podnih pločica do betona – izbor je raznovrstan – a to je dobra vest za one koji prate trendove (npr. dekorativni beton je danas izuzetno moderan).

Da li odgovara drveni parket?

Ako želite drveni parket u stanu, važno je znati: što je deblji pod, to je manji učinak podnog grejanja. Učinak sistema je od oko 5 do 10% niži , ako odaberete ovu vrstu podne obloge za podno grejanje. Odricanja nema, samo nekih kompromisa! 

Drveni parket, kao i laminatni pod, dobar su izbor za podno grejanje sa električnim grejnim folijama, ali je učinak manji. Tepih, brodski pod ili parket od bambusa – mogu da se kombinuju sa podnim grejanjem – ali imaju nisku emisiju toplotnog zračenja, pa se preporučuju samo nakon temeljnog razmatranja.

Kakav je raspored temperature u sobi?

 

Vertikalno

Razmotrimo tradicionalni sistem:  ako se grejete radijatorima, najtoplije bude ispod plafona (i do 30 stepeni). Nažalost, što je niže u prostoru,  to je i temperatura manja, a na kraju su potrebne i debele čarape, jer su podovi često hladni, a time se i noge smrzavaju!

U slučaju podnog grejanja je obrnuto. Podovi su topli, a time i noge, cirkulacija je bolja, jer je hladniji vazduh bliži plafonu.  Zahvaljujući tome, imate veću udobnost uz manji utrošak energije (manje grejete) , čime ujedno i štedite.

Prednosti toplog poda:
• ugodna i topla površina i za bebe koje puze ili koračaju
sedenje na podu uz gledanje filmova ili za društvene igre sa porodicom  
pod se brže suši , pa je brisanje i održavanje domaćinstva lakše i brže
kućni ljubimci će vam biti zahvalni, jer će moći da se smeste bilo gde u stanu

Vodoravno

Raspored toplote kod podnog grejanja je ravnomerniji, budući da je radijator smešten na jednoj strani sobe, pa se druga strana prostorije teže zagreva. Podno grejanje se prostire ispod cele sobe, tako da se cela kuća ravnomerno zagreva.

Estetika

Podno grejanje je dobar izbor ako ne želite da Vam položaj radijatora remeti raspored u kući.
Možete slobodno planirati raspored nameštaja. Ne morate ostaviti prostor ispod prozora zbog efikasnog rada radijatora, a komodu ili radni sto možete pomeriti skroz do zida.
Održavanje i brisanje poda ide brzo i lako. Plus, nema mukotrpnog čišćenja radijatora koje oduzima vreme. Višak slobodnog vremena kod kuće iskoristite da radite ono što volite!

Ima li prašine ili ne?

Odmah da razjasnimo: glasine koje kažu da se, u slučaju podnog grejanja, prašina širi i lebdi u vazduhu, nisu istinite. Dakle, astmatičari i osobe sa poteškoćama u disanju su bezbedne. 

Konvekciono grejanje (radijatorsko), cirkulacijom vazduha (takozvani posredni medij),  zagreva prostoriju. Sistemi sa zračenjem i zagrevanjem čvrstih površina pomažu stvaranje prijatne temperature u prostoriji. Što je površina veća, to je bolje toplotno zračenje. Grejanje zračenjem je podno, zidno i plafonsko grejanje. Prašinu podiže cirkulacija vazduha (radijatorsko grejanje), a toga nema kod podnog grejanja! 

Finansije i podno grejanje

Prilikom izrade finansijkog plana, uračunajte troškove projekta i ugradnje. Istina, sistem podnog grejanja se čini kao skuplje rešenje od radijatorskog grejanja, ali razmišljajte unapred: operativni troškovi biće mnogo manji. 
Po proceni, podno grejanje je 15-25% povoljnije.  Radi sa nižom temperaturom, a postiže istu sobnu temperaturu i tu se značajno uštedi.

Radijatori su uobičajeni prizor skoro u svakom domu. Radijatori su navika. Ali, ako postoji bolje rešenje, vredi napustiti staru naviku zbog komfora i uštede

Pin It on Pinterest