+381691080920 ugradisam@easykit.rs

Odabir kapaciteta klima uređaja prema kvadraturi:

Prostorija od 20-35 metara kvadratnih – klima kapaciteta 9000 Btu
• Prostorija od 35-60 metara kvadratnih – klima kapaciteta 12000 Btu
• Prostorija od 60-80 metara kvadratnih – klima kapaciteta 18000 Btu
• Prostorija od 80-110 metara kvadratnih – klima kapaciteta 24000 Btu

Imajte u vidu da su ovo proračuni za prostorije gde se nalaze dve osobe, prostorija standardne visine, prozori prosečnih veličina, sa izolacijom. Kapacitet klima uređaja može da varira u zavisnosti od parametara koje smo prethodno naveli.

Energetske kategorije kod klima uređaja?

Energetska klasa predstavlja odnos dobijene toplote i potrošnje električne energije. COP koeficijent predstavlja odnos emitovane toplotne energije i utrošene električne energije. EER koeficijent predstavlja odnos emitovane energije za hlađenje i utrošene električne energije. Što je veći COP i EER manje struje  se potroši za grejanje ili hlađenje. Samim tim i računi su manji.

Za grejanje

Hlađenje

Šta je inverter kod klima uređaja?

Obični klima uređaji rade na principu uključi- isključi i vazduh se uduvava punom snagom. Klima uređaji novijih generacija sa inverterom poseduju kontrolu brzine obrtaja motora kompresora, radi regulacije protoka freona kroz sistem. Kako se dostiže zadata temperatura, broj obrtaja motora kompresora se menja i prilagođava uslovima, što dovodi do toga da klima uređaj može da radi i na znatno nižim temperaturama. Takva kontrola optimalnog protoka vazduha za rezultat ima manju potrošnju električne energije, duži vek trajanja uređaja i značajno bolji rad u zimskom periodu.

Šta je Multi Split sistem

Multi Split sistemi se sastoje iz jedne spoljašnje i više unutrašnjih jedinica. Ovi sistemi se vrlo brzo prilagođavaju zahtevima svakog prostora, uz malu potrošnju električne energije. Multi Split sisteme je najbolje montirati pri novogradnji ili renoviranju kuće ili stana

Pin It on Pinterest